A törpök élete nem csak játék és mese...

Gyerekekről felnőtteknek

"Közlekedés" gyermekkorban

2017. február 11. 18:23 - Li Sai

Ebben a cikkben németországi tapasztalataimat írom le.

Itt a gyerekek nagyon korán megtanulnak kétkerekű kerékpárral közlekedni.

Már az egész kicsi gyerekeknek is kapható olyan háromkerekű kerékpár, amelyen nincsenek pedálok. Ezek szép színes, és viszonylag könnyű szerkezetek, amelyeket a gyerekek a lakásban használnak. Próbálnak felülni, leszállni, később a talpukkal hajtani őket.

 

A következő jármű lehet a két kerekű pedál nélküli futóbicikli, amelynek ülése van, de pedálja nincs, tehát az ülésen ülve, de a földön lábbal kell hajtani.

Ebből lehet kapni, fémből, illetve fából készültet is.

 

Aztán pedig megismerkedik a gyermek a rollerrel, aminek már nincs ülése, és rajta állva egyik lábbal a földön kell hajtani.

Ezek a pedál nélküli szerkezetek nagyon jól fejlesztik a gyermek egyensúlyérzékét.

A hagyományos háromkerekű kerékpárt itt már nem használják sokan, vagy ha igen akkor úgy, hogy a felnőtt hátul a tolókarral kormányozza a járművet. Kicsi pótkerekekkel felszerelt kétkerekű kerékpárt pedig nem is láttam még idekint.

Ha a futóbiciklivel, vagy rollerrel megtanul egyensúlyozni, akkor ezek után a pótkerekes kerékpár használata már nem hozna fejlődést, inkább visszaesést a folyamatban.

 

A futóbicajjal vagy rollerrel közlekedni tudó gyerekek sok esetben már az óvodába is ezzel mennek. Persze csak ha nem túl hosszú az út odáig.

Anyuka sétál a gyerek vagy gyerekek mögött, akik egyedül önállóan közlekednek, az úttestre hajtás előtt megállnak és megvárják a szülőt.

Egészen kicsi korban megtanulnak az utcán egyedül közlekedni, gyalogosan is és valamilyen járművel is.

bike-1156864_640.jpg

 

Itt nagyon sok gyerek iskolába is rollerrel vagy kerékpárral megy, sőt nagyon sok felnőtt is azzal közlekedik.

A gyermekintézmények, munkahelyek fel vannak erre készülve és sok kerékpártároló van, ahol biztonságosan le tudnak parkolni a járművekkel.

 

A német családok nem csak munkába és iskolába járáshoz használják a kerékpárt, hanem ha  lehetőségük van, akkor a nyaralásra is viszik magukkal. Éppen ezért  fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban ügyesen és magabiztosan tudják használni azt.

Ahol csak lehetőség van rá, ott vannak kiépített kerékpárutak, de néha az autósoknak készült sávok leszűkítésével oldják ezt meg. A szaküzletekben nagyon sok, és sokféle árfekvésű kerékpárt lehet vásárolni, és hozzá minden biztonsági és kényelmi felszerelést, ami csak szükséges lehet.

De ez már egy másik bejegyzés témája lesz:-)

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torpokelete.blog.hu/api/trackback/id/tr212249466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása