A törpök élete nem csak játék és mese...

Gyerekekről felnőtteknek

Pénz, pénz, pénz...

2017. január 19. 08:34 - Li Sai

 

Mivel a magyar viszonyokat nem nagyon ismerem ezen a téren, elmesélem, hogy mit tapasztaltam itt Németországban az iskolás gyerek körében a „pénzgyűjtésről”.

Többször, több helyen találkoztam már a jelenséggel, amikor iskolás gyerekek valamilyen célra pénzt gyűjtenek. És -nem meglepő módon- sokan adnak is nekik adományt.

 

Pl. az egyik ilyen, amikor a szupermarketben odaállnak a pénztárakhoz, és segítenek a szalagról a kocsiba visszapakolni. Ami ugye nem nagy munka, meg tudná csinálni a vevő is.

A szalag mellé tesznek egy perselyt és ráírják, hogy milyen célra gyűjtenek. Általában kirándulásra, utazásra szoktak.

Szóval bepakolnak a kocsiba, és a vevő hálája jeléül beletesz valamennyi pénzt a perselybe.

 

Vagy a másik lehetőség az, hogy sütnek -vagy anyukával süttetnek- sütiket, és azt árulják. Szintén  bevásárlóközpontokban, ahol sok ember megfordul.

Olyat is láttam már, hogy a saját maguk által készített karácsonyfa díszeket, apró ajándéktárgyakat árulták. Vagy egyszerűen leraknak egy dobozt, vagy kalapot a földre, egy táblán feltüntetik, hogy melyik iskola növendékei, és mire gyűjtenek.

 

Papírgyűjtést is szoktak szervezni. Ez kb. úgy zajlik, mint Magyarországon: összegyűjtik a papírt, beviszik a suliba, onnan a szeméttelepre, és az érte kapott pénz megy az osztálypénzbe.

newsboy-146954_1280.png

Ami még érdekes: sok helyen láttam már, hogy szombaton, vagy a szünetekben a 14 év fölötti gyerekek dolgoznak. Újságot, szórólapokat hordanak ki, vagy a családi gazdaságban dolgoznak. Sokszor láttam a piacon, hogy a szünetekben a gyerekek az eladók a standokon.

Persze nyilván a gyerekek nem azért gyűjtögetnek és dolgoznak, mert különben nem lenne pénzük az osztálykirándulásra vagy bármire, hanem azért, hogy szokják a munkát. És tudják megbecsülni a keményen megkeresett eurokat:-)

Meg talán az is  ok lehet, hogy itt a svábok eléggé a fogukhoz verik a garast, nagyon tudnak spórolni. És már gyerekkorban elkezdik a gyerekeket is erre nevelni.

 

 

Ha tetszett a bejegyzésem, látogasd meg a könyveim weboldalát is: www.skolikagnes.hu

Mentés

Mentés

Mentés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torpokelete.blog.hu/api/trackback/id/tr4312137529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása