A törpök élete nem csak játék és mese...

Gyerekekről felnőtteknek

Anya, mesélj...!

2017. január 21. 10:55 - Li Sai

 

Kedvenc témám a gyermekekkel kapcsolatban a mese, a könyvek, az olvasás megszerettetése.

Ami -mint minden más is- úgy a legkönnyebb, ha jó példával járunk elöl.

Annak a gyereknek, akinek egész pici korától sokat olvastak, sok képeskönyvet nézegettek együtt a szülővel, vagy a nagyszülővel, teljesen természetes lesz, hogy a kezébe vegye később is a könyveket.

 

Eleinte csak a kis kemény lapos képeskönyveket, aztán a rövid mondókásakat, majd a meséskönyveket.

Már egész pici korban érdemes verselgetni nekik, hiszen a hangra figyelnek legelőször, az anya hangját már korán megismerik, és szeretik is hallani.

A rövid, dallamos mondókák, melyeket erősen hangsúlyozva, majdnem énekelve mondunk el nekik, lekötik a baba figyelmét.

 

Később a színes képek nézegetésével bővítjük a „foglalkozást”.

Ha sokszor nézegetjük a képeket, a babák gyorsan meg tudják különböztetni a figurákat, és ha hangutánzó szavakkal megmutatjuk az egyes állatok hangját, akkor összeköti a látott képet a hanggal.

Néhány hetes gyakorlás után ha megkérdezzük, hogy hol van a vau, akkor a baba rámutat a könyvben a kutyus képére.

A könyvek és az olvasás szeretete valahol itt kezdődik...

baby-921808_640.jpg

Nagyon fontos, hogy a gyerekekkel napi rendszerességgel nézegessük a könyveket, meséljünk nekik. A legjobb időpont erre az esti, lefekvés előtti időszak, de persze a nap bármely szakában jó elfoglaltság lehet.

Este, az anyuval összebújva, egy könyvet nézegetve könnyebben megnyugszik, elálmosodik, egy aranyos, nyugodt hangulatú mesével könnyen át lehet őt segíteni az éber állapotból a nyugodtabb, alvás előtt fázisba.

 

Ehhez az esti meséléshez lehetőleg ne válasszunk olyan könyvet, ahol sok esemény történik, sok inger éri a gyermeket, mert ez inkább fel fogja zaklatni, mint megnyugtatni.

Nagyobb gyereknél már meg is kérdezhetjük, hogy mit szeretne hallani esti meseként.

Nagyon fontos, hogy az esti mesék naponta rendszeresen, kiszámítható módon történjenek, és az anyuka, vagy aki éppen a gyerekkel van, ne akarja 3 perc alatt letudni a dolgot, még akkor sem, ha tornyokban áll a mosatlan edény, vagy kezdődik a kedvenc sorozat a tévében.

 

Ezek a babakori, kisgyermekkori könyvélmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba megismerje a körülötte lévő világot, és ahhoz is, hogy később, nagy gyerekként és felnőttként is szeressen olvasni, barátai legyenek a könyvek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzésem, látogasd meg a könyveim weboldalát is: www.skolikagnes.hu

 

scan0004.jpgA csodatermő fa - Beleolvashatsz néhány mesébe itt: http://www.skolikagnes.hu/szivesen-beleolvasnek-a-csodatermo-fa-cimu-konyvedbe/

 

 

 

 

csibe_kicsi.jpg  Csibemese - Beleolvashatsz néhány mesébe itt: http://www.skolikagnes.hu/szivesen-beleolvasnek-a-csibemese-cimu-konyvedbe/

Mentés

Mentés

Mentés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://torpokelete.blog.hu/api/trackback/id/tr1512142731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása